Je hond laten rennen en er zo hard mogelijk achteraan rennen, is dat nu canicross? Nee, dat is het niet.
Het klopt dat je gaat hardlopen met je hond, maar hierbij vorm je samen een team. Het lijkt op mennen met paard en wagen, maar dan net iets anders.
Jouw hond loopt met een voorwaartse drang waarbij een lichte spanning op je treklijn staat. Omdat jij als begeleider recht achter je hond loopt (in de juiste loophouding), zal je meegaan in de beweging van je hond en voelt het hardlopen bij een juiste uitvoering als lopen met de wind in de rug. Hij trekt je als het ware iets sneller vooruit.
Als dit alles vanuit rust en respect gebeurd, zal je hond openstaan voor aanwijzingen en heb jij als loper het tempo onder controle, je kan vertragen, maar ook versnellen. Je loopt alleen over onverharde paden, dit ter bescherming van het hondenlichaam.
Simpel, zul je denken, maar voor een perfecte uitvoering vergt het heel wat training. En dat is nu juist zo leuk aan canicrossen, je bent nooit uitgeleerd en het versterkt enorm de band met je hond.
Is iedere hond geschikt?
Er zijn vele rashonden en niet rashonden geschikt om te canicrossen.
Toch is het altijd prettig om voorafgaand aan een training of workshop even contact te hebben, zodat we samen kunnen bespreken of je hond net zo van het canicrossen kan genieten als jij.
Wat heb je nodig?
Om te gaan canicrossen heb je een canicross harnas voor je hond, een treklijn en een heupgordel nodig.
Het is erg belangrijk dat een canicross harnas goed past, het is aan te raden deze aan te laten meten. Eventueel kan ik je daarbij helpen door middel van de passervice.
Aan laten meten is erg belangrijk en scheelt veel teleurstelling.